dBProtect.be

Gehoorbescherming

Over Lawaai

Wat is lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid behoort nog steeds tot een van de meest voorkomende beroepsziekten

Lawaai is overbelast Lawaaidoofheid kan acuut of meer geleidelijk ontstaan.
Knallen zoals van vuurwerk kunnen een onmiddelijk en permanent gehoorverlies veroorzaken. Een ander en meer frequent voorkomend fenomeen is lawaaidoofheid door langdurig lawaai. Industrie, verkeer en te harde muziek bedreigen elke dag weer het gehoor van de mens. In het dagelijkse leven worden velen duizenden mensen de gehele dag blootgesteld aan allerlei vormen van harde geluiden.
Niet alleen het geluidsniveau (dB) speelt een rol, ook de frequentie (Hz) en vooral de tijdsduur van blootstelling aan te hoge geluidsniveaus veroorzaken blijvende schade aan het gehoor. De buitenste haarcellen in het slakkenhuis zijn het meest gevoelig voor lawaai en worden als eerst beschadigd.
Het hoogfrequente bereik wordt daardoor aangetast en typisch vooral op 4 kHz (lawaaidip), daardoor wordt het voor de betrokken personen steeds moeilijker om een gesprek te volgen of naar muziek luisteren. Men kan ook last krijgen van oorsuizen (tinnitus) waarbij de persoon vaak continue geluiden (piepen, fluittonen, sissen, enz) waarneemt zonder dat er daadwerkelijk van geluid sprake is.
Lawaaidoofheid door langdurig lawaai is een sluipend proces, in eerste instantie is er de tijdelijke gehoorbeschadiging, in feite een soort van alarmfase. Er ontstaat een tijdelijke gehoordrempelverschuiving die we b.v. kunnen waarnemen direct na een discotheekbezoek. Dit gaat meestal samen met oorsuizen en herstelt zich weer (gedeeltelijk) na enkele uren of dagen.
In een volgende fase is de beschadiging onomkeerbaar, het gehoorverlies is blijvend en het suizen blijft vaak continue aanwezig.
Er kunnen geen nieuwe haarcellen aangroeien en er zijn geen andere cellen die deze functie overnemen.

Des te belangrijker om lawaaidoofheid te voorkomen.


Lawaai is echter niet altijd te voorkomen en dus zijn dan preventieve maatregelen nodig. Het dragen van gehoorbeschermers in lawaaisituaties is een uitstekende preventieve maatregel.

In het algemeen geldt dat bij een geluidsniveau lager dan 75 dB(A) er geen permanente schade veroorzaakt kan worden. Bij hogere waarden zijn er wettelijk duidelijke regelgevingen vastgelegd, daarbij is 80 dB(A) de onderste actiedrempel, deze waarde wordt als veilige grens beschouwd uitgaande van 8 uren per dag en 5 dagen per week. Boven de 80 dB(A) neemt de kans op gehoorschade snel toe. Dit komt doordat elke stijging van 3 dB(A) een verdubbeling in geluidsenergie betekent.
Per 3 dB toename van geluid wordt de toegestane blootstellingsperiode dus gehalveerd. (zie tabel)
85 dB(A) is de bovenste actiedrempel, bij overschrijding is gehoorbescherming verplicht.

Vergelijk de bekende geluiden hieronder eens met de tabel ernaast, hoe vaak worden dit geluidniveau en vooral tijdsduur niet overschreden? Met als gevolg lawaaidoofheid.

Geluidsniveau (in dB A)
Fluisteren 25
Praten 60
Straatgeluid 70
Printer 75
Grasmaaier 85
Handzaag 88
Druk Café 90
Heftruck 90
Snelwegverkeer 96
Slijptol 98
Handboor 99
Snurken 75-110
Cirkelzaag 102
Windruis bij 100 km/u 102 (onder helm!)
Kettingzaag 105
Hogedrukreiniger 108
Walkman 80 - 110
Concert 90 - 115
MP3-Speler 'max' 120
Geluidsniveau (in dB A) Maximale tijd
80 8 uur
83 4 uur
86 2 uur
89 1 uur
92 1/2 uur
95 1/4 uur
98 7 min
101 3,5 min
104 1,5 min
107 nihil


Onze basis is vakmanschap.
Vakmanschap door meer dan 25 jaar ervaring in otoplastieken.Bezoekadres

Erkestraat 15
3910 Pelt
België
Op afspraak

Contactgegevens

Tel: +32 (0) 11 661 661
GSM: +32 (0) 476 075 977

dBProtect | Producten | Prijzen | Contacteer ons |

website door DATA3.be - IT Architects